Monday, October 18, 2010

Kelebihan CD

1. Lampin Kain ternyata lebih mesra alam.

Lebih dari 27 juta lampin pakai buang sampai ke tempat longgokan sampah di serata dunia.

Sehelai lampin pakai buang mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya.

Di rumah yang mempunyai anak kecil, lampin pakai buang menyumbang 50% dari keseluruhan sampah yang dikeluarkan dari rumah itu.

Lampin pakai buang akan mencemarkan air dan menyebabkan penyakit apabila terkumpul dengan banyaknya di tempat longgokan sampah.

Lampin pakai buang menggunakan banyak bahan mentah bagi menghasilkannya, termasuk pokok yang menghasilkan kertas, serta bahan kimia bagi menghasilkan plastik.


2. Kos Tinggi ?
LAMPIN PAKAI BUANG Anak anda menggunakan 7 lampin pakai-buang sehari pada kos RM0.60 setiap satu

RM0.60 X 7= RM4.20 sehari
RM4.20 X 365 hari= RM1533 setahun
 
RM1533 X 3 = RM4599 untuk 3 tahun

3. Bayi akan cepat tahu beza basah dan kering

Bayi yang menggunakan lampin kain juga akan lebih cepat 'menyedari' perbezaan antara basah dan kering. Menurut satu artikel di dalam Wall Street Journal, bayi yang memakai lampin pakai buang memakai lampin sehingga umur 36 hingga 42 bulan. Bagi bayi yang memakai lampin kain, masanya lebih singkat, iaitu sehingga setahun lebih awal.

4. Keselesaan

Kita sendiri tidak sudi memakai baju dan seluar dari kertas, walaupun untuk sekejap. Jadi, kenapa biarkan bayi kesayangan anda memakai lampin dari kertas dan plastik.. Pilihlah yang selesa, iaitu kain yang lembut untuk bayi anda. Lampin kain zaman moden ini juga ternyata lebih cantik dipandang kerana ia datang dalam pelbagai warna dan corak..

5. Fungsinya sama seperti lampin pakai buang (disposable diapers)

Ia boleh digunakan sama seperti pampers biasa. Tahan 3 hingga 4 jam. Ia sesuai di praktikkan pada waktu malam

5. Ruam

Dengan cloth diapers ini baby tidak mudah dijangkiti ruam. Ini kerana material yg digunakan adalah kering dan tidak mudah bocor dan bukan seperti lampin pakai buang yang menggunakan bahan terpakai.

6. Tiada bau 'Poo' didalam rumah.

Ini kerana najis itu boleh disingkirkan terus dengan mudah dari CD.

7. Mudah untuk dibasuh

Cloth diapers ini mudah dibersihkan. Tidak perlu bekerja kuat untuk dibersihkan. Hanya perlu disental sedikit sahaja agar bau hilang dan tidak perlu diberus. 'Poo' juga mudah dihilangkan dan tidak melekat pada CD. Warna kekuningan juga mudah hilang dari CD.Boleh dibiarkan selama 3 hari jika ibu tidak ada masa untuk membasuh dan tidak mudah bertahi lalat. Yang paling mudah ia boleh dibasuh menggunakan mesin basuh....MUDAHKAN!!!!!!!.

8. Jangka Masa yang panjang

CD boleh dibasuh dan digunakan semula. Jadi para ibu boleh berjimat untuk membeli pampers pada setiap bulan.CD boleh digunakan sehingga berumur 3 tahun iaitu dari lahir hingga berat mencecah 13kg. Malahan ia boleh digunakan semula oleh bakal adik-adik....JIMATKAN!!!!!!

9. Boleh di ubahsuai

CD boleh di ubahsuai mengikut saiz yang digunakan. ia mempunyai 3 size, iaitu S, M, L. Ibu bolehlah mengubahsuai mengikut saiz si manja.

BERBALOI!!!!!!!!!!!!!!!

0 comments:

Post a Comment